پس از مسیر طولانی و پردستاندازی که همه ما از آغاز سال 2020 در آن قرار گرفتیم و همهگیری کرونا که هنوز هم با آن زندگی میکنیم، آیا کسب و کارها واقعاً میتوانند به آینده خود خوشبین باشند؟ به ویژه کسب و کارهای آسیا – اقیانوسیه و ژاپن(APJ) که طولانیترین طوفان را پشت سر گذاشتهاند. سلسلهای از وقایع ناشی از بیماری همهگیر کرونا اتفاق افتاد و امواج زیادی را به همراه داشت که هرگز ندیده بودیم، امواجی که هنوز هم با آنها دستوپنجه نرم میکنیم.
اما با نزدیک شدن به پایان سال، APJ با وجود ناهموار بودن مسیر پیشرفت در بازارها در نهایت در مسیر بهبود آهستهای قرار گرفته است. مدیران کسب و کار میتوانند از آموختههای فاز اول همهگیری برای کنترل بهتر کسب و کار خود استفاده کنند، اما همچنان باید با احتیاط پیش رفت. با وجود احتمال شکلگیری امواج جدید بیماری که بهبود اقتصادی را با اختلال مواجه میکند، آینده هنوز هم نامشخص است.
با این حال، مدیرانی هم هستند که به شش ماه آینده خوشبین هستند، مدیران سازمانهای دادهمحور. بسیاری از این مدیران در طول همهگیری از مزایای برتر دادهها در کسب و کار خود بهره بردهاند. دادهها سازمانها را قادر میسازند تا بهتر از دیگران از بحران خارج شوند. و دادهها در انعطافپذیری شرکتها موثراند.
دادهمحور بودن، خوشبینی به آینده را تقویت میکند
شرکتهای دادهمحور(63 درصد) در مقایسه با شرکتهایی که داده محور نیستند(37 درصد) نسبت به آینده کسب و کار خود در شش ماه آینده خوشبین هستند. این قابلتوجهترین یافتهای است که در مطالعه اخیر که با همکاری YouGov انجام شده است. در این مطالعه بیش از 2500 مدیر سطح متوسط یا بالاتر و تصمیمگیرندگان IT را در چهار بازار آسیا – اقیانوسیه(سنگاپور، استرالیا، هند و ژاپن) و تاثیر دادهها در انعطافپذیری شرکتها مورد بررسی قرار دادهایم.
از مدیران کسب و کارهای مختلف در مورد استفاده آنها از دادهها در طول همهگیری، درسهایی که آموختند و خوشبینی به آینده کسب و کار خود سؤال پرسیده شد. به طور قطع، ما متوجه شدیم که سازمانهای دادهمحور در طول همهگیری، انعطافپذیرتر و مطمئنتر هستند و همین باعث میشود تا نسبت به آینده کسب و کار خود خوشبین باشند. 82 درصد از شرکتهای دادهمحور در APJ مزایای تجاری مهمی را در طول همهگیری گزارش کردهاند. این یافتهها مزایای متعدد و گستردهای را در سازمانهای دادهمحور نشان میدهند:
توانایی گرفتن تصمیمات استراتژیک تجاری سریعتر(54 درصد)
ارتباط مؤثرتر با ذینفعان(54 درصد)
افزایش همکاری میان تیمی(51 درصد)
چابکتر کردن کسب و کار(46 درصد)
5 شرکت موفقی که از هوش کسب و کار استفاده میکنند
بانک Mandiri، یکی از مؤسسات مالی پیشرو در اندونزی، مثالی عالی از این گونه سازمانهای دادهمحور است. دادهها بانک را قادر میسازند تا سریعاً وضعیت روبهرشد را مشاهده کند و با اطمینان از تداوم کسب و کار خود به مشتریان پاسخ دهند.
در اوج بیماری همهگیر، زمانی که بسیاری از مشتریان بانک با مشکلات جریان نقدی مواجه شدند، بانک از منابع داده در انعطافپذیری شرکت استفاده کرد، گروههای داده ایجاد کرد و با تمرکز بر نظارت روی نقدینگی بلادرنگ و برنامه بازسازی قانون داشبوردهای کلیدی را ایجاد کرد؛ همه اینها فقط در عرض 48 ساعت اتفاق افتاد. با انجام این کار، آنها میتوانند مطمئن شوند که مشتریان همچنان تراکنشهای مالی خود را انجام میدهند و پیرامون نیازهای بازپرداخت مالی و وام خود حمایت دریافت میکنند.
موضوع نگران کننده این است که در سراسر منطقه، ارتباطی بین نحوه ارزش گذاری و استفاده کسب و کارها از دادهها وجود ندارد. برخلاف سازمانهایی نظیر بانک Mandiri، تنها 39 درصد از شرکتهایی که دادهمحور نیستند، دادهها را به عنوان یک مزیت بزرگ در نظر میگیرند. با ورود به عصر فراگیری تجزیه و تحلیل و همچنین همهگیری نقش دادهها در جامعه امروز پررنگتر شده است.
در سال آینده، دادهها در انعطافپذیری شرکتها نقش اساسی پیدا میکنند و آنها را از هم متمایز میکند. از این به بعد، داشتن فرهنگ دادهای برای سازمانها ضروری است. باید در ذهنیت سازمانهایی که دادهها را به کار نمیگیرند تغییری ایجاد شود و همه تمرکز خود را بر روی دادهها بگذارند.
سرمایهگذاری بر روی مهارتهای داده کلیدی برای متمایز شدن است
یکی از زمینههای مهم مورد توجه سازمانها در طول همهگیری، حفظ و سرمایهگذاری بر روی افراد است. در این زمینه هم شرکتهای دادهمحور پیشتاز هستند، 82 درصد از آنها تمایل دارند طی شش ماه آینده میزان سرمایهگذاری بر روی مهارتهای دادهای را در کارکنان خود افزایش یا این روند را ادامه دهند.
متأسفانه، 32 درصد از سازمانهایی که دادهمحور نیستند، ترجیح دادهاند که مهارتهای داده را کاهش دهند یا اصلاً روی آنها سرمایهگذاری نکنند. همین امر باعث میشود که این سازمانها در معرض خطر قرار بگیرند. در این زمان حساس که سازمانها نیاز دارند چابک و انطباقپذیر بمانند، کارکنان باید مهارتهای دادهای لازم را کسب کنند و از آنها برای گرفتن تصمیمات استراتژیک و تاکتیکی استفاده کنند؛ به این شکل است که سازمان از چالشهای پیش رو پیروز بیرون میآید.
بهعنوان مثال، Zuellig Pharma را در نظر بگیرید. Zuellig Pharma به عنوان یکی از بزرگترین ارائه دهندگان خدمات بهداشتی در منطقه، عمیقاً به سرمایهگذاری بر آموزش مهارتهای داده به کارکنان خود متعهد است. این تلاشها در طول همهگیری به خوبی نتیجه دادهاند، بهعنوان مثال افراد مهمی در سازمان هستند که دادهها و داراییها را در فرایندهای تجاری روزمره خود به کار میگیرند. به جای تکیه بر تیم تجزیه و تحلیل، حتی کارکنان پایین رده مانند متصدی انبار نیز صلاحیت بررسی و تجزیه و تحلیل دادهها از طریق داشبورد ها را دارند و درک میکنند که چگونه فرایندهای مربوط به انبار مطابق با اهداف تجاری پیش میروند. نیروی کار توانمند سازمان را از نظر برنامهریزی، آمادهسازی و غلبه بر چالشهای عملیاتی جدید ناشی از همهگیری مطمئنتر میکند.
جدای از سرمایهگذاری بر مهارتهای داده، مدیران کسب و کارها باید به دنبال توسعه یک استراتژی داده جامعتر نیز باشند، زیرا آنها به طور فزایندهای دادهها را در فرایندهای تجاری خود به کار میبرند. این نظرسنجی نشان داد که نیاز به دادههای باکیفیتتر(46 درصد)، شفافیت دادهها(43 درصد) و به دنبال آن چابک بودن(41 درصد) از دیگر آموختههای دوران همهگیری است. سازمانها باید این موارد را نیز در برنامهریزیهای سال آینده خود در نظر بگیرند.
با تجزیه و تحلیل دادهها کسب و کار خود را منعطف کنید
ایجاد انعطافپذیری عملیاتی و چابکی تجاری به کمک دادهها برای مدیران کسب و کار مهمتر از همیشه است. مدیرانی که هنوز سازمان خود را دادهمحور نکردهاند، نگران نباشند، زیرا هیچوقت برای شروع دیر نیست. همین الان هم میتوان شروع کرد.
برای تبدیل شدن به یک سازمان دادهمحور نیازی به تغییرات چشمگیر نیست. مدیران کسب و کارها میتوانند با دادههایی که از قبل جمعآوری کردهاند شروع کنند و نیروی کار خود را با مهارتها و ابزارهای داده آشنا کنند. این اقدامات در طول زمان میتوانند به تغییرات فرهنگی بزرگتر و نتایج کاری بهتری منجر شوند.
دیگر سازمانهای دادهمحور مانند ZALORA نیز میتوانند الهام بخش باشند و ما را با چگونگی ایجاد تحول سازمانی به کمک داده آشنا کنند. حتی در طی دوران سختی نظیر همهگیری، دادهها به این شرکت کمک کردهاند تا محصولات خود را متنوع کنند و منابع درآمدی جدیدی پیدا کنند. در اوایل سال جاری، TRENDER، یک راهحل تحلیلی ارائه کرد تا به شرکای برند خود در پلتفرم خود، بینشها و ترندهای مربوط به عملکرد فروش بلادرنگ را ارائه دهد. دادهها به ZALORA کمک کردهاند تا راهحلهای ارزش افزوده را به شرکای برند خود ارائه دهد و در صحنه رقابت باقی بماند.